Godsaker till julen!
Dajmtryffel
40 bitar
1 dl vispgrädde
50 g Svensk smör från Arla
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Arla Köket kesella
2 msk konjak eller likör
ca 100 g dajm
kakao
Julkola
ca 60 st
100 g Arla smör Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula. Koktid 15 – 30 min. Smaksätt med något av förslagen nedan. Smaksättning: 10 karameller turkisk peppar Krossa karamellerna fint i en mortel. Blanda grädde, sirap och socker i en tjock-bottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 122°, rör om då och då. Koktid 15–30 min. Tillsätt karamellkross och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt. Kulprovet: Häll några droppar i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.
2 dl Arla Ko vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Häll smeten på en oljad plåt. Låt svalna och klipp i bitar. Slå in i papper eller varva kola och papper i en burk. Förvara kallt.
– rivet skal av 2 lime, 1 citron eller 1/2 apelsin
– 1 dl krossade polkagrisar
– 2 msk siktad kakao
– 1 dl rostade solroskärnor
Lakritsknäck
75st
2 dl Arla Ko® vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör